De geschiedenis van de trouwring

wedding rings, engagement rings, marriage-3611277.jpg

Je zou het niet denken maar de trouwring heeft een aardige mysterieuze en religieuze geschiedenis. Een trouwring is niet weg te denken als je denkt aan de bruiloft. Het is dus ook een symbool voor verbintenis. Vele mensen weten niet de echte en diepere geschiedenis van de trouwring Deze geschiedenis begon aan de Nijl in Egypte. 

Terug de geschiedenis in

Zoals net al werd benoemd gaan we terug in de tijd naar Egypte waar de trouwring is ontstaan. De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd heeft de trouwring geen begin of eind. De trouwring symboliseert dus de eeuwigdurende verbondenheid van de desbetreffende partners die gaan trouwen. In leven en dood en in voor en tegenspoed. De gat van de ring heeft ook een belangrijke betekenis volgens de Egyptenaren. Het symboliseert de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager van de ring. De Egyptenaren waren van mening dat vanuit de ringvinger de ‘Vena Amoris’ (ader van de liefde)  rechtstreeks naar het hart liep. Daarom drage nog vele mensen hun trouwring aan hun linker ringvinger. 

Religieuze betekenis

Een trouwring is voor de christenen een belangrijk symbool. Het staat voor de belofte van eeuwige liefde aan elkaar. Het symboliseert ook de overdracht van autoriteit aan de andere persoon. De katholieken introduceerde de trouwring in de huwelijksceremonie in de Middeleeuwen. Daarbij wordt de trouwring beurteling aan de duim en wijsvinger geschoven. Daarna wordt de trouwring om de middelvinger geschoven voordat het om de ringvinger gaat. Daarbij spreekt diegene de trouwbelofte:  “In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest” uit.

De Romeinen

De Nederlandse traditie omtrent de trouwringen stammen af van de Romeinen. De Romeinen gaven elkaar bij het trouwen een ring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een statement dat de partners nu aan elkaar verbonden zijn.

In Nederland heb je vaak een aanbod van goud, zilver of platina ringen. Romeinse echtparen kozen vaak voor een ring van ijzer.

Originally posted 2021-09-24 09:08:08.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *